Improvizații spațiale - Cristian Ruţă-Fulger

[...] E greu să găsești un limbaj inechivoc atunci când încerci să descrii lucrările lui Cristian, să reușești să transmiți exact ce impresie ce ți-au lăsat dungile luminoase (transparențele, licăririle, tăieturile) sau câmpurile de culoare luminoase (fenomene atmosferice în timp ce cromatica se schimbă). Ne apropiem aici de abstracția pură. Culoarea e curată și strălucitoare, ajungând pe alocuri la strălucirea luminii însăși. Tensiunea în lucrări se realizează pe liniile de întâlnire a suprafețelor de culoare, unde pe marginile sfâșiate se întrepătrund culorile. Dacă putem observa o evoluție în această pictură, căci trebuie vorbit de pictură în ansamblu și nu doar de lucrări izolate, care adesea fac parte dintr-o serie mai amplă, (fiind versiuni ale aceleiași teme create repede și din abundență) vedem că aceasta se îndreaptă tot mai mult înspre zona abstracției pure.

[...] Drumul său creator este o continuă căutare a limbajului universal al picturii – codul prin care într-un mod indirect, dar explicit, pot fi transmise senzațiile și impresiile umane fundamentale.
Joanna Gościej-Lewińska, curatorul expoziției Improvizații spațiale, Galeria Centrului de Cultura din Nowa Huta, ianuarie 2016, Cracovia

 

Fiecare călătorie poate fi un drum al descoperirii de sine legat și de puterea noului de a stimula creativ. O întâlnire cu un mediu nou sau cu un alt tip de manifestari artistice poate produce ulterior efecte roditoare. Rămân impresionat de sufletul pe care îl are orașul. De aerul, de atmosfera pe care ţi-o transmite. Sunt legat de centrul orașului, m-a atras mereu amestecul de nou și vechi, de medieval și contemporan, care dă sufletul cetății. Recreez în unele lucrări de-ale mele arhitecturi imaginare care uneori pleacă de la contactul cu arhitectura reală. De asemenea mă stimulează spaţiile ample, largi, ale naturii, chiar dacă impresiile lăsate de acestea le valorific ulterior în mod abstract, din subiect rămânând doar o emoţie, o impresie trezită de jocul culorii și al luminii, imaginea reală servind doar ca pretext pentru un joc liber al compoziţiei și al imaginaţiei. Fiind nativ oarecum legat de sud, și crezând că culoarea s-a nascut acolo, am ramas totuși surprins și impresionat în același timp de jocurile luminii și ale culorii din zona nordică a continentului. Schimband locul de creaţie, traind într-un mediu diferit, percepţia se schimbă, concepţia artistică evoluează fiindcă nu rămânem mereu aceiași.
Cristian Ruţă-Fulger, din catalogul expozitiei grupului KRoma la Centrul de Cultura din Nowa Huta, februarie 2014, Cracovia

 

[...] Ruţă-Fulger trăieşte în lumea pictată de el. În lumea fabulei şi a abstracţiei. De ce abstracţiei? Pentru că aşa îi este mai uşor să transmită ceea ce vede şi ceea ce gândeşte, fără să se expună reproşurilor iscodirii şi deformării realităţii.
El nu observă lumea ci o interpretează. Şi poate de aceea ne place, fiindcă nu ne cere nici o mărturisire, nici o poziţionare faţă de anumite probleme. La el nu apar dileme. Lumea este colorată, bine compusă, ca în povestea despre regele Macius Întâi. Basmele de obicei se sfârşesc cu bine, de aceea ne plac.
Fiecare dintre noi şi-ar dori un basm doar pentru el, mergând până la dorinţa de a trăi în acesta pentru totdeauna. Poate că de data asta vom reuşi să intrăm în el şi să dansăm liber şi colorat.
Marian Gołogórski, aprilie 2010, Cracovia

Delimitări contextuale - Cristian Ruţă-Fulger

[...] Interesat inițial, ca urmare a formării sale academice, de un gen de cartografiere a suprafețelor, de stăpânirea raporturilor cromatice generale - modul său de lucru, prospectările întreprinse, evoluează treptat înspre zona liberă a picturalitații. În unele dintre lucrările sale, aderența programatica la strategia și limbajul reprezentărilor abstracte se nuanțează treptat, straturile profunde ale conținutului imaginii concurând rigorismul geometric al iluziei perspectivice. Vitalismul prudent al explorărilor unor structuri dinamice salvează prin sinceritate și înaltul impact al expresivității cromatice - dovadă a unei incontestabile înzestrari native - autenticitatea comunicării. Notații alerte deschid dimensiuni spațiale/temporale alternative conform unor percepții intuitive. Intelectualizarea accentelor sale emoționale subscrise neo-expresionismului abstract aduce în plan secund o serie de sugestii aluzive, de finețe, la lumea formelor naturale, a materialității proprii structurilor anorganice sau organice. [...]
Fragment din articolul semnat Livius George Ilea și intitulat Delimitări contextuale - Cristian Ruță-Fulger, apărut în revista de cultură Tribuna, numărul 108, din 1-15 martie 2007, Cluj-Napoca

Copyright Cristian Ruţă-Fulger 2010-2020 dederuta@yahoo.com